gastroNEWS FOR YOU | 07.01.2019 r. - FOR Talks

gastroNEWS FOR YOU | 07.01.2019 r.

Dzisiaj wspominamy 2018, zmieniamy zasady gry z najważniejszą światową konferencją gastronomiczną Madrid Fusion oraz zastanawiamy się czy oceniać restauracje pod kątem higieny. Myślimy też kiedy szef kuchni będzie musiał przestać…myśleć oraz jak bardzo niezbędna będzie w tym roku dobra strategia marketingowa restauracji.

Gastro-wspomnienia 2018. Miniony rok obfitował w wydarzenia wywołujące cały wachlarz emocji. Kulinarny świat stracił największych guru gastronomii – odeszli Paul Bocuse, Joël Robuchon i Anthony Bourdain, szef kuchni Jose Andres został nominowany do pokojowej Nagrody Nobla, restauracje porzuciły plastikowe słomki na rzecz walki ze zmianami klimatycznymi, ruch #MeToo uderzył również w sektor restauracyjny, a Dominique Crenn jako pierwsza kobieta w Stanach Zjednoczonych zdobyła trzy gwiazdki Michelin. Z niecierpliwością czekamy na rozwój noworocznych wydarzeń!

Źródło: https://www.finedininglovers.com/blog/news-trends/the-biggest-food-stories-of-2018/

 

Zmieniamy zasady gry. Redeveloping Cooking: Changing the Rules. Spotkajmy się na Madrid Fusion! Najważniejsza światowa konferencja gastronomiczna już zaraz. Podczas XVII edycji, najlepsi szefowie kuchni spotkają się, aby omówić przyszłość gastronomii i zmienić dotychczasowe zasady gry. Źródło nie tylko kulinarnych inspiracji, ale także rozwiązań dla prowadzenia własnego biznesu. My wybieramy się już po raz trzeci! Dołączysz?

Źródło: https://www.madridfusion.net/en/

 

A gdyby tak oceniać restauracje pod kątem…higieny? Amerykański start-up HDScores (odpowiedzialny m.in. za wdrożenie „Hygiene Scores” na portalu opiniującym Yelp) wypuścił aplikację, która to umożliwia. Użytkownicy mogą dowiedzieć się na jakim poziomie plasuje się czystość ich ulubionych restauracji lub odkryć, których lepiej nie odwiedzać. Na razie tylko w Ameryce, ale może w duchu innowacji XXI wieku przywitamy to rozwiązanie również u nas?

Źródło: https://table.skift.com/2019/01/03/is-your-favorite-restaurant-hygienic-theres-a-new-app-for-that/

 

Kiedy szef kuchni będzie musiał przestać myśleć? Wyposażenie kuchni na 2019 – roboty, czujniki i sztuczna inteligencja. Roboty usprawnią procesy i zwiększą efektywność, czujniki wykryją kiedy białko ugotowało się do bezpiecznej temperatury, a zamrażarki ostrzegą nas, gdy za wysoka temperatura zacznie zagrażać świeżości produktów. Nasuwa się pytanie, w którym momencie człowiek przestanie być technologii potrzebny?

Źródło: https://www.fastcasual.com/articles/industry-insiders-predict-top-tech-restaurant-trends-of-2019/

 

Bez dobrej strategii ani rusz – koniec słodkiego lenistwa marketingowego. W 2019 restauracje będą musiały skupić się na zbudowaniu dobrego planu działań marketingowych. Celem jest dotarcie do jak największej ilości klientów, którzy skorzystali już z usług takich jak dostawa czy rezerwacja online. Budowanie lojalności to klucz do sukcesu. A Wy? Macie już swój plan? 😉

Źródło: http://directory.libsyn.com/episode/index/id/8120240/tdest_id/402831?fbclid=IwAR3xNdJhiCPUHt1h6ljrBOw3bI4hhSgJoRIHx9b412YaJbpE-jjlZIZ-CRw

 

Newsy wybrała dla Was Gosia Kowalińska.

Zapisz mnie do newslettera FOR (możesz się wypisać w dowolnym momencie). Zaznaczenie oznacza akceptację regulaminu,