gastroNEWS FOR YOU! | 21.01.2019 r. - FOR Talks

gastroNEWS FOR YOU! | 21.01.2019 r.

Zanim rzucimy się w wir nowego tygodnia, powiemy Wam o tym, że technologia w biznesie gastro to dzisiaj obowiązek, zastanowimy się jaka przyszłość maluje się przed gigantami delivery i restauracjami, oraz pomyślimy jak wdrożyć zdrową i przyjazną środowisku dietę dla…10 miliardów osób. Przekonamy się też czy najlepsi pozostaną najlepszymi w światowym biznesie restauracyjnym i sprawdzimy kiedy przyjdzie nam jeść laboratoryjnie wyprodukowane steki. Poniedziałek – czas start!

“Być albo nie być” światowej sceny kulinarnej

Wymagania konsumentów dotyczące innowacji i wygody są dzisiaj wyższe niż kiedykolwiek wcześniej. Motto “Dostosuj się lub zgiń” powinno przyświecać tym, którzy wdrażanie zaawansowanych technologicznie rozwiązań odkładają na potem. Firmy dowozowe finansowo rozwijają się o 4,5 raza szybciej niż restauracje notowane na giełdzie, koncept fast-casual rośnie w siłę, gdyż wszyscy chcą dzisiaj jeść i szybko, i dobrze, a technologie nie mają ułatwiać życia tylko klientom, ale także managerom – szybsza kontrola i wgląd w działalność firmy w czasie rzeczywistym. Jak widać, wygoda i innowacyjne rozwiązania to już nie tylko rozgłos i marketing, ale podstawa do przetrwania w świecie technologicznie zaawansowanych ludzi. A może trochę leniwych? (Domino’s we współpracy z Amazonem wprowadziło zamawianie głosowe. Masz ochotę na pizzę? Wystarczy powiedzieć!

Źródło: https://aaronallen.com/blog/restaurant-innovation

 

Delivery rośnie w siłę, a płacą za to…restauracje.

Technologia i wygoda klienta to jedno, ale dowóz jedzenia oznacza spory wydatek dla restauracji. Giganty dowozowe z Chin takie jak Meituan i Ele.me podwyższają prowizję – wzrasta ona dość regularnie i obecnie wynosi nawet 21% od każdego zamówienia. W odpowiedzi na podwyżki sprzedawcy zmniejszają rabaty, żeby nie pokrywać kosztów z własnej kieszeni. Czy brak promocji i wynikające z tego wyższe ceny przestraszą klientów czy może jednak wygodna pozostanie mimo wszystko na pierwszej pozycji?

Żródło: https://technode.com/2019/01/14/chinese-food-delivery-raise-commissions/?utm_campaign=Skift%20Table%20Daily%20Newsletter&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=68970110&_hsenc=p2ANqtz–T7vaC0LlI8q-mnY0ashStsw3hQrQE6vNnQ5GXCF4Lehxc-pOn2su15bE8NWcHGjTcAgwiujbQGTZ_kzieEIo8ZbvnNVd7O0LW04Ou7Mrd7VNZKOw&_hsmi=68970110

 

Zdrowa dieta i 10 miliardów ludzi – czy będziemy w stanie to pogodzić?

37 ekspertów spotkało się w ramach projektu stworzonego przez globalną platformę rozwoju i transformacji światowego systemu żywnościowego EAT oraz naukowe czasopismo medyczne The Lancet. Wspólnie powołane EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health, ma za zadanie naukowo określić zdrową i zrównoważoną dietę, odpowiednią dla rosnącej światowej populacji, z jednoczesnym zminimalizowaniem negatywnego wpływu na naszą planetę. A jaki wpływ na tę przyszłość będą miały restauracje? Czy zgodnie z ideą zdrowej diety powoli „pozbędziemy” się fast food’ów? Może przyszłe pokolenia dożyją tej przełomowej chwili 😉

Żródło: https://eatforum.org/eat-lancet-commission/

 

„Hall of Fame” najlepszych restauracji świata.

World’s 50 Best Restaurants ogłosiło, że od tego roku restauracje, które kiedykolwiek znalazły się na szczycie listy, nie będą już mogły być uwzględnione w przyszłości. Zostaną za to przeniesione na specjalną listę „Best of the Best”. Decyzja została podjęta w odpowiedzi na jedno z częstszych oskarżeń organizacji o brak różnorodności, a poparli ją m.in. Daniel Humm (Eleven Madison Park) oraz Joan Roca (El Celler de Can Roca). Czy możemy spodziewać się rewolucji i przełomowych odkryć na szczycie nowej listy?

 

Źródło: https://www.foodandwine.com/news/worlds-50-best-restaurants-rules-changes-2019 

 

Jak smakuje stek z laboratorium?

Produkcja laboratoryjnie hodowanego mięsa i jego roślinnych substytutów na bazie białka rozwija się w fenomenalnym tempie. Pierwszy taki stek został wyprodukowany pod koniec zeszłego roku, a już kolejna firma deklaruje produkcję japońskiej wołowiny Wagyu. Firma Just Meat z Kalifornii podpisała umowę z jednym z najbardziej szanowanych producentów wołowiny w Japonii, Toriyama. Dostarczą oni odpowiednie komórki, czego finalnym rezultatem będzie stek całkowicie wolny od antybiotyków, a produkcja zostawi niższy ślad węglowy niż karmione trawą krowy. Czy to już przyszłość?!

Źródło: https://www.finedininglovers.com/blog/news-trends/lab-grown-wagyu-beef-steak/

 

Newsy przygotowała Gosia Kowalińska, For Solutions

Zapisz mnie do newslettera FOR (możesz się wypisać w dowolnym momencie). Zaznaczenie oznacza akceptację regulaminu,