Powracają Tasty Stories by Dr Irena Eris... - FOR Talks

Powracają Tasty Stories by Dr Irena Eris…

Różnorodność w życiu, jedność w kuchni.

 Po raz drugi Hotele SPA Dr Irena Eris, w ramach unikatowego projektu kulinarnego Dr Irena Eris Tasty Stories, wyruszają w poszukiwaniu smakowitych, pełnych soczystej treści, doprawionych prawdziwymi emocjami opowieści o kuchni, produktach oraz o ludziach, którzy je tworzą. Tematem kolejnej tegorocznej edycji jest Różnorodność w życiu, jedność w kuchni. Projekt będzie miał dwie odsłony: ONI i ONE. Zespół MADE jest autorem konceptu i koordynatorem wydarzenia.

Tegoroczni bohaterowie choć bardzo się od siebie różnią – pochodzeniem, wiekiem, tradycją rodzinną – to łączy ich zamiłowanie do tego, co robią oraz fascynacja światem kuchni. Bo jedzenie nie tylko zaspokaja jedną z podstawowych potrzeb istnienia, ale i daje poczucie bezpieczeństwa, własnych korzeni, tożsamości i doświadczeń. Nasza domowa kuchnia jest zwierciadłem emocji, jednocześnie łączy ludzi bez względu na wiek, płeć, zawód, czy pochodzenie. W magiczny sposób w kuchni z różnorodności rodzi się jedność i równowaga na stole, w postaci wspólnego posiłku, a którego coraz częściej brakuje w naszym codziennym życiu.

Bohaterami smakowitych opowieści beskidzkiej edycji są ONI – Janusz Myjak, szef kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica-Zdrój i jego żona, oraz pracujący w hotelu barman, który wie jak gasić ogień, a także przepojony ekologicznymi ideałami hodowca krów rasy limousine z bratem weterynarzem, to również zakochana w Beskidzie Sądeckim przewodniczka odkrywająca przed gośćmi hotelu tajemnice dawnej Krynicy. Podążając szlakiem mazurskim, poznamy natomiast gotujące kobiety – ONE. Bohaterkami filmowych portretów stały się kobiety – Agnieszka Wilbrandt szefowa kuchni Restauracji Oranżeria w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie oraz młoda i ambitna cukierniczka, przed której deserami trudno się oprzeć gościom hotelu. To również lokalna producentka warzyw ekologicznych, której produkty są prawdziwą chlubą Mazur i Warmii oraz hodowczyni kóz, która przekazuje gospodarstwo swojej córce. Ich smakowite historie w postaci filmowych opowieści, można odkrywać na portalu DrIrenaErisTastyStories.com a także na facebooku.

Tegoroczne opowieści Dr Irena Eris Tasty Stories będą miały swój finał podczas dwóch, obfitujących w różnorodne wydarzenia, wyjątkowych weekendów.  14-16 września w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdój z plenerową Kolacją ONI przygotowaną przez gospodarza wieczoru szefa kuchni Restauracji Szósty Zmysł w krynickim Hotelu SPA Janusza Myjaka i zaproszonych do współpracy przyjaciół Marcina Sołtysa (szef kuchni Restauracji Filipa 18) i Pawła Krasa (szef kuchni Restauracji Bottiglieria 1881). Dzień wcześniej, w piątkowy wieczór, gości czeka seans filmowy w kinie letnim – arcyciekawy dokument „W obronie jedzenia” – w którym autor szuka odpowiedzi na pytania, co tak naprawdę powinniśmy jeść i jakie zasady przestrzegać, by jedzenie stało się źródłem zdrowia, siły i po prostu codziennej czystej przyjemności.

Krynica Zdrój – Weekend ONI

Nadchodzi najsmaczniejsze wydarzenie roku! Już 14-16 września podczas Weekendu z Kolacją ONI spotkamy się w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. Bohaterami smakowitych opowieści beskidzkiej edycji są ONI – Janusz Myjak, szef kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica-Zdrój i jego żona, przepojony ekologicznymi ideałami hodowca krów rasy limousine z bratem weterynarzem, to również zakochana w Beskidzie Sądeckim przewodniczka oraz barman z krynickiego Hotelu SPA Dr Irena Eris, który wie, jak gasić ogień.

Opublikowany przez Tasty Stories by Hotele SPA Dr Irena Eris Czwartek, 16 sierpnia 2018

 

Drugie spotkanie będzie miało miejsce 19-21 października w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, gdzie w piątek wieczorem znowu rozświetli się Rybakówka, a jej wnętrza wypełni atmosfera degustacji i spotkań m.in. z lokalnymi producentami. Sobotnie grande finale poprzedzi seans filmowy – głos zabiorą „Boginie jedzenia”. Bohaterki filmu to wpływowe i twórcze kobiety, które działają w kulinarnym świecie: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki, barmanki… Pochodzą z różnych miejsc, ale łączą je podobne motywacje i podobne problemy. Traktują gastronomię jako platformę komunikacji z innymi, możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także rozwoju lokalnego biznesu.

Zwieńczeniem weekendu będzie ekskluzywna Kolacja ONE, którą w sobotni wieczór wydadzą, po raz pierwszy łącząc siły, trzy niezwykłe kobiety szefowe kuchni.  Agnieszka Wilbrandt szefowa kuchni Restauracji Oranżeria w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie oraz zaproszone do współpracy nadzwyczajne kobiety, uczestniczki Top Chef –  Mariola Monczak (szef kuchni Restauracji Pod Papugami) i zwyciężczyni Top Chef 2018 Sylwia Stachyra (założycielka „CookShe by Sylwia Stachyra”, szkoleniowiec i konsultant restauracyjny w jednej osobie).

 

Opis projektu, wywiady i filmy z bohaterami smacznych opowieści znajdziecie na http://www.drirenaeristastystories.com/

Zapisz mnie do newslettera FOR (możesz się wypisać w dowolnym momencie). Zaznaczenie oznacza akceptację regulaminu,