DINNER WITH A VIEW GÓRY – KIEDY KOLACJA ZAMIENIA SIĘ W SZTUKĘ - FOR Talks

DINNER WITH A VIEW GÓRY – KIEDY KOLACJA ZAMIENIA SIĘ W SZTUKĘ

Pierwszego października stolik z widokiem i daniami prosto z ognia stanął w polskich górach. W tym roku była to już ostatnia z cyklu Dinner with a View – kolacja plenerowa wydana przez Malikę i towarzyszących jej polskich i zagranicznych kucharzy. Przed tą charyzmatyczną szefową kuchni kolejna trasa – z promocją jej pierwszej książki Przyprawy. Koordynatorem i rzecznikiem cyklu „Dinner with a view” jest Agnieszka Małkiewicz, Food and Horeca Communications.

 dinner_krynica_2016-9

Fot. Rafał Meszka/KUKBUK

Z mocnym przytupem i wielkimi emocjami Malika zakończyła tegoroczny ognisty sezon. Zaczęła od rzeki, potem gotowała na plaży, a teraz zajrzyjmy wyobraźnią w góry, na polanę z widokiem na Jaworzynę, tuż przy Hotelu SPA dr Ireny Eris w Krynicy Zdrój. Tam właśnie w pierwszy dzień października 60 osób zjadło magiczną kolację prosto z ognia. Przez pięć godzin dania serwowało ponad 20 kucharzy pod przywództwem trzech prowodyrów –  inicjatorki cyklu Maliki (szefowej kuchni i właścicielki Restauracji Malika w Gdyni), gościa specjalnego ze Szwecji Fii Gulliksson (szefowej kuchni restauracji Jazzköket i animatorki w Food in Action) i gospodarza spotkania Janusza Myjaka (szefa kuchni Restauracji Szósty Zmysł z goszczącego wydarzenie krynickiego Hotelu SPA Dr Irena Eris). Warto wspomnieć, że do grupy kucharzy dołączyli szefowie: Łukasz Budzik (Mennicza Fusion) i Janusz Fic (Dwór Sieraków) – tegoroczni laureaci konkursu Wine and Food Noble Night.

fot-kukbukrafalmeszka-6

fot. Rafał Meszka/KUKBUK

Serwis

Z rąk profesjonalnej drużyny kelnerów pod czujnym okiem managera Pawła Gruby na stole pojawiały się kolejno rydze, jagnięcina pieczona na krzyżu, jesiotr z liści chrzanu, jesienny mus z dyni i kilka innych wspaniałych dań, do których Jakub Pisarki (Dolio Vini) serwował wyjątkowe wina. Kolację uwieńczyła degustacja wódki Dwór Sieraków i opowieść Piotra Dziubka z tejże destylarni. Emocje kipiały. Komplementom od gości nie było końca.

 

Kuchnia

Co sprawiło największą frajdę szefom kuchni gotującym z Maliką? Opowiada o tym Janusz Myjak, zarządzający kuchnią Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy – „Udział z takim wydarzeniu jest ogromnym wyzwaniem dla każdego szefa. Trzeba zamienić komfortową kuchnię na ognisko, ale to jest bardzo inspirujące. Dla mnie sporym zaskoczeniem była ryba pieczona na desce w ogniu, czy też lody z pieczonego topinamburu, ale co najważniejsze – pierwszy raz miałem okazję gotować w zespole, który tak szybko się zgrał ze sobą.”

 

Stół

Scenografia kolacji i dekoracje stołu, który stanął na górskiej polanie to już efekt wyobraźni scenografek KUKBUK-a: Marty Szostek i Agaty Kiedrowicz. Na stole pojawiły się mini-krajobrazy wykreowane z kamieni o rozmaitej strukturze, kolorystyce i formie oraz ręcznie wykonane serwety w kolorze srebrzystego świerku. Świerk i modrzew dopełniły dekoracji stołu, podobnie jak jarzębina i rydze, które były składnikami serwowanych dań. Krzesła każdego z gości wyścielone były owczymi skórami, ale po kolacji było można także usiąść na snopkach słomy bądź odetchnąć świeżym, górskim powietrzem, leżąc na hamaku w KUKBUK-owej strefie relaksu. Meble i zastawę stołową zapewnili kolejni partnerzy wydarzenia: Rent Design i Gastro Magic.

Co dalej?

„Jeszcze emocje nie opadły, a już muszę się skupić na trasie promującej moją książkę, która mam nadzieję wywróci standardowe myślenie o przyprawach. W przyszłości chciałabym w kolacjach plenerowych bardziej eksponować wątki smakowe rozgrzewające, korzenne, orzeźwiające, które definiują moje postrzeganie smaków. Ogień podobnie, jak przyprawy zwiększa intensywność dań. „Dinner with a View” to wydarzenie, które będzie rozwijać się za każdym razem, już myślimy o kolejnych edycjach i jesteśmy otwarci na nowe propozycje ze strony partnerów biznesowych i hoteli”. – śmieje się Malika.

*

Wydarzenie w górach to było wyjątkowe zakończenie sezonu założonej przez Malikę, podróżującej po najpiękniejszych miejscach w Polsce, restauracji plenerowej. W rytm hasła „From the fire to the table. Prosto z ognia na stół” Malika wydała wcześniej kolację nad Narwią (tuż przy Hotelu Narvilu), a we wrześniu gotowała nad Bałtykiem na plaży (tuż przy Hotelu SPA Dom Zdrojowy).

Istotnym elementem wieczorów „Dinner with a view” jest nie tylko sam posiłek, ale przede wszystkim doświadczenie kulinarne spotęgowane przez bliskość przyrody, zapach ogniska i szum drzew oraz nieprzeciętne widoki. Za każdym razem to przyroda i pogoda były reżyserami wydarzenia.

Więcej informacji na temat wydanych kolacji można znaleźć www.dinnerwithaview.com.pl. Kontakt w prawie organizacji wydarzeń dla firm: malika@malika.pl

……………………..

Szefowie trzeciej edycji „Dinner with a view”

Ewa Malika  Szyc-Juchnowicz – promotorka cyklu „Dinner with a view. Stolik z widokiem” Szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni. Właśnie wydała książkę przyprawy. Urodzona i wychowana w Algierii. Harmonijnie łączy kuchnię francuską, w której wyrosła i egzotykę Maghrebu, w której się wychowała, z polskimi produktami. Fascynuje ją ogień i związane z nim techniki gotowania. Zajmuje się filologią kulinarną – poszukuje źródeł nazw, przepisów i smaków. Finalistka I edycji Top Chef Polska.

Fia Gulliksson jedna z najbardziej charyzmatycznych kobiet szwedzkiej gastronomii. Kucharz samouk, mówczyni, przedsiębiorca. Jest mózgiem wielu zyskownych przedsiębiorstw i projektów promujących miasta, regiony i Szwecję. Jest CEO organizacji Food in Action założonej w 2000 r, której celem jest tworzenie dobrego jedzenia zgodnego z ekosystemem i z realnymi zyskami dla społeczeństwa, kultury, natury i dla gospodarki.

Janusz Myjak, szef kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój od przeszło 10 lat. Jest laureatem wielu konkursów, m.in. Zielonej Czapki Bonduelle oraz Tour-Gastro-Hotel, a restauracja Szósty Zmysł, którą prowadzi była wielokrotnie nagradzana w konkursie Poland 100 Best Restaurants, a w przewodniku Gault&Millau została uhonorowana jedną czapką. Od kilku lat prowadzi Akademię Gotowania w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój.

………………………………………

Partner organizacyjny III edycji

Partnerem trzeciej kolacji jest Hotel SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój – luksusowy obiekt położony na południu Polski. Ceniony jest przez gości za najwyższe standadry obsługi. Zachwyca komfortowym wyposażeniem, szerokim wachlarzem usług oraz panoramą na przeciwległe zbocza Jaworzyny, widoczną z basenu, tarasu restauracyjnego oraz pokoi i apartamentów. Hotel posiada nagrodę Travellers’ Choice 2016 od TripAdvisor® oraz wiele innych branżowych nagród, rekomendację Forbes oraz tytuł TopHotel 2014. W 2015 roku otrzymał tytuł Award of Excellence od portalu booking.com za znakomite opinie użytkowników.

Kontakt w sprawie organizacji warsztatów gotowania z ogniem i kolacji z widokiem Malika: malika@malika.pl

Koordynatorem i rzecznikiem cyklu „Dinner with a view” jest Agnieszka Małkiewicz, Food and Horeca Communications. Kontakt: tel.  695 672 986, kontakt@agnieszkamalkiewicz.pl.

………………………………….

Partnerzy biznesowi
Firma Transgourmet Polska, operator marek Transgourmet oraz Selgros Cash&Carry zapewniała najwyższej jakości produkty na kolację.

Woda ID’eau gasiłą pragnienie uczestników spotkania.

Energii dodawała nam kawa Nespresso. Firma DOLIO VINI była odpowiedzialna za dobór win do kolacji. Gości rozgrzewała wódka Dwór Sieraków.

Marka BMW wspierała transport mediów i partnerów.

RENTDESIGN zadbał o aranżację otoczenia. Styliści magazynu Magazynu KUKBUK zadbali o wystrój stołu, w którego dekoracji miała swój udział Wypożyczalnia Gastronomiczna – Gastro Magic Service.

Szefów Kuchni ubrała firma Bragard.

Partner Design  KUKBUK
……………………………

Partnerzy medialni
Food Service, Krytykakulinarna.pl, Radio dla Ciebie, Have a Bite, Czas wina
……………………….
Partner Premium
Noble Concierge

Zapisz mnie do newslettera FOR (możesz się wypisać w dowolnym momencie). Zaznaczenie oznacza akceptację regulaminu,