Kiedy wydarzenie kulinarne staje się jednym z tematów wiodących podczas najważniejszego festiwalu designu w Polsce – wiedz, że to czas na zmianę myślenia
o „jedzeniu”. Do tej pory kuchnia i sztuka, przynajmniej w powszechnej świadomości, nie szły w parze. Projekt DineART Sztuka wokół stołu zmienia to podejście i wyznacza nowe kierunki myślenia o tych dziedzinach życia. Jeśli interesujesz się designem, sztuką, a może na zagadnienie patrzysz od strony restauratora czy foodies – 22 maja dołącz do wydarzenia DineART Dzień ze Sztuką wokół stołu by Ambition podczas Łódź Design Festival. Więcej na stronie www.dineart.pl.
DineART Sztuka wokół stołu to wielowymiarowy projekt łączący świat kulinariów ze sztuką, którego mecenasem jest firma Dajar HoReCa oraz marka Ambition. Misją projektu jest edukacja i rozwój rynku w zakresie stylizacji i sztuki wokół stołu oraz promocja osób, które tworzą te doznania.
„Pierwszą w 2019 roku odsłonę DineART, postanowiliśmy połączyć z największym
i najważniejszym festiwalem designu w Polsce – Łódź Design Festival. Dzień ze Sztuką wokół stołu by Ambition odbędzie się 22 maja, w przestrzeniach festiwalowych. Dzięki współpracy z festiwalem przygotowaliśmy program merytoryczny DineART Talks&Tastes, w ramach którego topowi eksperci poruszać będą kwestie dotyczące sztuki wokół stołu
z różnych perspektyw. Na zakończenie tej części programu przewidziane zostały degustacje dań wyróżniających się szefów kuchni Beaty Śniechowskiej i Łukasza Budzika” – opowiada Krzysztof Niebrzydowski z firmy Dajar HoReCa.
Ważnym punktem festiwalowych aktywności będzie wystawa prac wybitnych polskich ceramików, którzy wzięli udział w konkursie ceramicznym ON THE TABLE pod patronatem marki Ambition oraz ogłoszenie zwycięzcy konkursu.
Zwieńczeniem tego dnia będzie Kolacja DineART Sztuka wokół stołu, której przebieg koncentrować się będzie wokół hasła przewodniego ŁDF Good life, a na jej efekt składać się będzie wyjątkowa kuchnia autorstwa Arkadiusza Wilamowskiego (good taste), doskonały serwis Sebastiana Michalewskiego i Przemysława Pasikowskiego (good experience) oraz scenografia zaprojektowana przez Martę Szostek i Martę Małgorzatę Kondratowską (good design).
Arkadiusz Wilamowski, szef kuchni Restauracji Chłodna 15 by Wilamowski, do projektu DineART – Sztuka wokół stołu został zaproszony nieprzypadkowo. To jeden z najbardziej utalentowanych polskich kucharzy młodego pokolenia, który doświadczenie zdobywał pod okiem największych mistrzów gastronomii świata. Arkadiusz umiejętnie łączy niestandardową wiedzę i nieposkromioną ambicję, jednocześnie sięgając po wysokiej jakości produkty,
z których tworzy na talerzach kolaże odzwierciedlające jego miłość do kuchni francuskiej. Słowo „kolaż” zostało użyte tu celowo, ponieważ zarówno Festiwal, jak i Kolacja autorstwa Arkadiusza, czerpią inspiracje z prac artystki Marii Jaremy, która nie kryła swej fascynacji techniką kolażu i chętnie bawiła się formą i barwą, tworząc poruszające, abstrakcyjne kompozycje. Jej prace były również inspiracją do stworzenia wyjątkowej scenografii podczas Kolacji Good life – pełnej barwnych plam, nieregularnych totemów oraz doświadczeń, które rozbudzą wyobraźnię i emocje gości kolacji. Za serwis odpowiedzialny będzie Sebastian Michalewski, General Manager Restauracji Chłodna 15 oraz Przemysław Pasikowski, trener personelu kelnerskiego i kadry managerskiej. Ten duet udowadnia, że serwis może być również sztuką, i jest jednym z podstawowych filarów doświadczania kolacji.
Za organizację, merytorykę i komunikację projektu odpowiada firma FOR SOLUTIONS.
—
Program Wydarzenia DineART: Dzień ze Sztuką wokół stołu by Ambition podczas Łódź Design Festival
DINEART TALKS&TASTES
Program merytoryczny – rozmowy, wykłady i prelekcje
Kawiarnia FORMAT, ART Inkubator, ul. Tymienieckiego 3, Łódź
22.05.2019 (środa), 14:00 – 17:30
14:00 – 14:15 Przedstawienie projektu DineART Sztuka wokół stołu – Piotr
Adamczuk, manager Dajar HoReCa.
14:15 – 14:30 Prezentacja prac konkursowych wybitnych ceramików biorących udział
w konkursie ON THE TABLE pod patronatem marki Ambition. Ogłoszenie
zwycięzcy konkursu i wręczenie nagrody – Magdalena Gazur, kuratorka
wystawy oraz Piotr Adamczuk.
14:30 – 15:00 Serwis też jest sztuką – Przemysław Pasikowski, współzałożyciel
Gastro staff, trener kadry managerskiej i personelu kelnerskiego Ashanti.
15:00 – 15:30 Projektowanie doświadczeń wokół stołu. Gastrofizyka – Paweł
Kałużny, CEO Guest Experience Think Tank.
15:30 – 16:15 Panel dyskusyjny: Good life z różnych perspektyw – dobra kuchnia,
design, doświadczenie.
Moderator: Łukasz Modelski (Polskie Radio),
Paneliści: Sebastian Michalewski (General Manager Chłodna 15),
Krzysztof Niebrzydowski (Dajar), Michał Piernikowski (Dyrektor Łódź
Design Festival).
16:15 – 16:45 Historie wokół stołu – Robert Makłowicz.
16:45 – 17:30 Jak smakuje dobre życie?
Degustacja dań Beaty Śniechowskiej i Łukasza Budzika.
O projekcie DineART
DineART Sztuka wokół stołu DineART Sztuka wokół stołu to wielowymiarowy koncept swoistego mecenatu sprawowanego przez firmę Dajar HoReCa i markę Ambition, mający na celu integrowanie wyjątkowych doznań zarezerwowanych dotychczas dla haute cuisine z przeżywaniem sztuki w różnych jej wymiarach. Misją projektu jest edukacja i rozwój rynku w zakresie stylizacji i sztuki wokół stołu oraz promocja osób, które tworzą niepowtarzalne przeżycia gastronomiczne.
Inauguracja projektu DineART miała miejsce we wrześniu 2018 roku w Folwarku Łochów. Podczas części merytorycznej Goście uczestniczyli w panelach dyskusyjnych i wykładach ekspertów z kraju i zagranicy w zakresie sztuki w biznesie, roli sztuki w budowaniu wartości dodanej branży Hospitality, kulturotwórczego aspektu gastronomii, trendów sztuki wokół stołu. Wieczorna Gala, była swoistym pokazem mody kulinarnej – w przenośni i dosłownie, w trzech odsłonach koncentrujących się na trzech wyrazistych kierunkach sztuki: impresjonizmie, kubizmie i pop art. Więcej www.dineart.pl
Dajar HORECA
Nowoczesna polska firma o wieloletniej tradycji i doświadczeniu, będąca liderem w dystrybucji produktów AGD, mebli ogrodowych oraz profesjonalnych artykułów dla branży HoReCa w Europie Środkowo – Wschodniej. Podstawą działalności Dajar HoReCa jest współpraca z największymi na świecie producentami oraz bogate portfolio marek własnych.
Łódź Design Festival
To istniejące od 2007 roku najbardziej prestiżowe i najczęściej odwiedzane wydarzenie związane ze wzornictwem w Polsce, a jednocześnie najbardziej opiniotwórcze wydarzenie poświęcone wzornictwu w Europie Środkowo – Wschodniej. Prezentuje design w różnych jego odsłonach – od wzornictwa przemysłowego, poprzez projektowanie graficzne, architekturę, rzemiosło, aż po kreowanie usług i interakcji.
Kontakt:
Katarzyna Czarska
Koordynator Projektu
FOR Solutions
t: 660462411
@: kc@forsolutions.pl