Różnorodność w życiu, jedność w kuchni.
Po raz drugi Hotele SPA Dr Irena Eris, w ramach unikatowego projektu kulinarnego Dr Irena Eris Tasty Stories, wyruszają w poszukiwaniu smakowitych, pełnych soczystej treści, doprawionych prawdziwymi emocjami opowieści o kuchni, produktach oraz o ludziach, którzy je tworzą. Tematem kolejnej tegorocznej edycji jest Różnorodność w życiu, jedność w kuchni. Projekt będzie miał dwie odsłony: ONI i ONE. Zespół MADE jest autorem konceptu i koordynatorem wydarzenia.
Tegoroczni bohaterowie choć bardzo się od siebie różnią – pochodzeniem, wiekiem, tradycją rodzinną – to łączy ich zamiłowanie do tego, co robią oraz fascynacja światem kuchni. Bo jedzenie nie tylko zaspokaja jedną z podstawowych potrzeb istnienia, ale i daje poczucie bezpieczeństwa, własnych korzeni, tożsamości i doświadczeń. Nasza domowa kuchnia jest zwierciadłem emocji, jednocześnie łączy ludzi bez względu na wiek, płeć, zawód, czy pochodzenie. W magiczny sposób w kuchni z różnorodności rodzi się jedność i równowaga na stole, w postaci wspólnego posiłku, a którego coraz częściej brakuje w naszym codziennym życiu.
Bohaterami smakowitych opowieści beskidzkiej edycji są ONI – Janusz Myjak, szef kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica-Zdrój i jego żona, oraz pracujący w hotelu barman, który wie jak gasić ogień, a także przepojony ekologicznymi ideałami hodowca krów rasy limousine z bratem weterynarzem, to również zakochana w Beskidzie Sądeckim przewodniczka odkrywająca przed gośćmi hotelu tajemnice dawnej Krynicy. Podążając szlakiem mazurskim, poznamy natomiast gotujące kobiety – ONE. Bohaterkami filmowych portretów stały się kobiety – Agnieszka Wilbrandt szefowa kuchni Restauracji Oranżeria w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie oraz młoda i ambitna cukierniczka, przed której deserami trudno się oprzeć gościom hotelu. To również lokalna producentka warzyw ekologicznych, której produkty są prawdziwą chlubą Mazur i Warmii oraz hodowczyni kóz, która przekazuje gospodarstwo swojej córce. Ich smakowite historie w postaci filmowych opowieści, można odkrywać na portalu DrIrenaErisTastyStories.com a także na facebooku.
Tegoroczne opowieści Dr Irena Eris Tasty Stories będą miały swój finał podczas dwóch, obfitujących w różnorodne wydarzenia, wyjątkowych weekendów. 14-16 września w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdój z plenerową Kolacją ONI przygotowaną przez gospodarza wieczoru szefa kuchni Restauracji Szósty Zmysł w krynickim Hotelu SPA Janusza Myjaka i zaproszonych do współpracy przyjaciół Marcina Sołtysa (szef kuchni Restauracji Filipa 18) i Pawła Krasa (szef kuchni Restauracji Bottiglieria 1881). Dzień wcześniej, w piątkowy wieczór, gości czeka seans filmowy w kinie letnim – arcyciekawy dokument „W obronie jedzenia” – w którym autor szuka odpowiedzi na pytania, co tak naprawdę powinniśmy jeść i jakie zasady przestrzegać, by jedzenie stało się źródłem zdrowia, siły i po prostu codziennej czystej przyjemności.
https://www.facebook.com/DrIrenaErisTastyStories/videos/223207238363663/
Drugie spotkanie będzie miało miejsce 19-21 października w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, gdzie w piątek wieczorem znowu rozświetli się Rybakówka, a jej wnętrza wypełni atmosfera degustacji i spotkań m.in. z lokalnymi producentami. Sobotnie grande finale poprzedzi seans filmowy – głos zabiorą „Boginie jedzenia”. Bohaterki filmu to wpływowe i twórcze kobiety, które działają w kulinarnym świecie: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki, barmanki… Pochodzą z różnych miejsc, ale łączą je podobne motywacje i podobne problemy. Traktują gastronomię jako platformę komunikacji z innymi, możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także rozwoju lokalnego biznesu.
Zwieńczeniem weekendu będzie ekskluzywna Kolacja ONE, którą w sobotni wieczór wydadzą, po raz pierwszy łącząc siły, trzy niezwykłe kobiety szefowe kuchni. Agnieszka Wilbrandt szefowa kuchni Restauracji Oranżeria w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie oraz zaproszone do współpracy nadzwyczajne kobiety, uczestniczki Top Chef – Mariola Monczak (szef kuchni Restauracji Pod Papugami) i zwyciężczyni Top Chef 2018 Sylwia Stachyra (założycielka „CookShe by Sylwia Stachyra”, szkoleniowiec i konsultant restauracyjny w jednej osobie).
Opis projektu, wywiady i filmy z bohaterami smacznych opowieści znajdziecie na http://www.drirenaeristastystories.com/