Po sukcesach zeszłorocznych spotkań liderów gastronomii w Warszawie, Krakowie, Gdańsku
i Wrocławiu czas na kolejne pełne wiedzy i okazji do networkingu wydarzenia MADE RESTAURANT. Pierwsze ze spotkań odbędzie się już 19 marca w Poznaniu pod hasłem „Bądź 3 kroki przed i zarabiaj”. Program obejmuje zagadnienia HR, prawa, finansów, marketingu
i serwisu. Eksperci Polski Zachodniej wskażą najbardziej newralgiczne punkty, które mogą determinować sukces finansowy w polskiej gastronomii.
„Frekwencja i komentarze podczas ubiegłorocznych spotkań pokazały, że branża ma potrzebę integracji i mierzenia się z trudnymi tematami, takimi jak brak ludzi do pracy. Wymiana wiedzy to jedyna droga do rozwoju w obliczu niedomagającej edukacji gastronomicznej w Polsce. To również międzynarodowy trend w wielu branżach, gdzie najskuteczniejsi praktycy uczą się od siebie.” zapewniają Agnieszka Małkiewicz i Katarzyna Derdzińska, Zarząd z MADE.
Podczas biznesowej konferencji w gronie najprężniej działających lokalnych praktyków – restauratorów, szefów kuchni, managerów, sommelierów, dostawców oraz mediów – zaprezentowane zostaną metody, które pozwolą być „3 kroki przed” w biznesie gastronomicznym. W obszarze szeroko pojętego zarządzania restauracją program schodzi do poziomu detalu, aby sprawdzić, gdzie leży źródło sukcesu finansowego. Uczestnicy podzielą się danymi, faktami
i dobrymi praktykami w gronie tych, którzy odnoszą sukcesy w Polsce Zachodniej.
W programie wydarzenia, którego szczegóły można zobaczyć już na stronie MADE Restaurant (https://maderestaurant.pl/konferencja-gastronomiczna-poznan/), znajdzie się czas na debaty, prelekcje, a także networking w praktyce.
W pierwszej części spotkania przedstawione zostaną wyniki stworzonego przez zespół MADE raportu „Bądź 3 kroki przed” dotyczącego branży gastronomicznej w Polsce. Część dotycząca świata jest już dostępna na: http://made.org.pl/
Następnie zaprezentowana zostanie startująca w tym roku kampania „Do usług – Nowi kelnerzy”, której celem jest promocja i zmiana wizerunku zawodu kelnera, pokazanie wpływu kelnera na dochodowość biznesu oraz ustalenie dobrych praktyk rynkowych w zakresie wynagradzania. Towarzyszyć będzie jej dyskusja praktyków rynku mi.in. Łukasza Okuniewicza, kelnera współpracującego z MADE.
Ważnym punktem konferencji będzie także panel dyskusyjny z dostawcami gastronomicznymi, dzięki któremu uczestnicy spotkania dowiedzą się, na jakie wsparcie ze strony dostawców mogą liczyć restauratorzy, poznają przykłady dobrej współpracy oraz innowacyjne rozwiązania dostawców wspierające pracę w kuchni. Z kolei popołudniowa część konferencji „3 kroki przed w zarządzaniu biznesem” da nowatorskie wskazówki dotyczące prowadzenia finansów, budowania marki pracodawcy oraz zmian w prawie pracy dla gastronomii.
Nowoczesna restauracja nie powinna zapominać o skutecznym marketingu, dlatego poświęcono mu cały segment, w którym znaleźć można prelekcje z zaproszonymi gośćmi, specjalistami w dziedzinach takich jak: film, social media, storytelling czy kooperacja pomiędzy szefami kuchni i restauracjami. Ważnym punktem programu będzie zwrócenie uwagi na restauracje hotelowe, które stają się dla hoteli coraz skuteczniejszym narzędziem budowania przewagi rynkowej. Czy mogą stanowić zagrożenie dla restauracji indywidualnych?
Na koniec w ramach MADE TALKS – TRAVEL przez pryzmat 4 przypadków pokazane zostaną powiązania pomiędzy Polską a tym, co dzieje się w światowej gastronomii w kontekście trzech zagadnień: fine dining, wydarzeń kulinarnych i architektury. Uczestnicy konferencji posłuchają: restauratora Krzysztofa Janiszewskiego, współzałożyciela festiwalu Restaurant Week Pawła Światczyńskiego, organizatorki polskich kolacji w Berlinie Julii von Bosski Poniatowski i polskiego architekta i właściciela międzynarodowej pracowni Four O Nine Łukasza Kosa.
Po serii wydarzeń w Warszawie, Krakowie, Gdańsku i Wrocławiu w 2017 roku, poznańskie spotkanie „Bądź 3 kroki przed i zarabiaj” w Concordia Design otwiera nowy sezon konferencji w 2018 roku. Jego organizatorem jest zespół profesjonalistów MADE (www.madesolutions.com.pl) wyspecjalizowanych w organizacji kampanii, wydarzeń oraz projektów edukacyjnych i doradczych w branży HORECA. Agnieszka Małkiewicz, Zarząd MADE (specjalizacja marketing i PR) i Katarzyna Derdzińska, Zarząd MADE (specjalizacja HR, psychologia i rozwój biznesu) łączą siły z liderami branży, tym razem z Polski Zachodniej.
Więcej informacji na temat programu konferencji i prelegentów: https://maderestaurant.pl/konferencja-gastronomiczna-poznan/
Biznesowa Konferencja Gastronomiczna „Bądź 3 kroki przed i zarabiaj”
19.03.2018 godz. 10.00, Concordia Design Poznań