Dla zespołu MADE FOR Restaurant krakowska konferencja (12.04.2019 r.) rozpoczęła się już w wieczór przed wydarzeniem. Dzięki uprzejmości Radosława Fronca spotkaliśmy się w należącej do niego restauracji Fiorentina w kameralnym gronie restauratorów, dziennikarzy i przedstawicieli Miasta Kraków.
Podczas wyśmienitej kolacji serwowanej przez szefa kuchni Roberta Koczwarę, rozmawialiśmy m.in. o kondycji małopolskiej gastronomii, jej rozwoju na przestrzeni ostatnich lat i turystyce gastronomicznej. W burzliwej dyskusji pojawiły się również tematy odpowiedzialności, szans i wyzwań, jakie spoczywają na Krakowie z racji posiadania tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 oraz nie zawsze łatwej współpracy Miasta z krakowskimi restauratorami. To była niepowtarzalna okazja do przyjrzenia się sprawie zarówno z perspektywy restauratorów, jak i władz miasta. Jak zawsze okazało się, że medal ma dwie strony, a poznanie wyzwań stojących po każdej z nich, daje pełen obraz sprawy i jej zrozumienie.
W spotkaniu udział wzięli polscy i zagraniczni dziennikarze, gość specjalny Ana Roš (najlepsza szefowa kuchni wg The Wold’s 50 Best Restaurants), lokalni restauratorzy i producenci, przedstawiciele Urzędu Miasta oraz Maciej Dobrzyniecki – Prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej. Dzięki interesującym gościom oraz kameralnej formule dyskusja miała ciekawy i angażujący wszystkie strony przebieg. Rozmowa dotyczyła potencjału i możliwości jakie otwiera przed Miastem tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. Przedstawiciele Miasta przybliżyli zebranym złożony proces realizacji projektu w Urzędzie, mimo tego zachęcili do aktywnej współpracy z miastem, jak również naszkicowali plan działań na najbliższy czas. Pogłębiona dyskusja i przedstawienie argumentów każdej ze stron – restauratorów, lokalnych producentów, pracowników urzędu oraz mediów – dały nieznany wcześniej obraz sprawy, co po spotkaniu chwalili przedstawiciele mediów. Rozmowie aktywnie przysłuchiwała się Ana Roš, która widząc wiele podobieństw pomiędzy polską a słoweńską gastronomią, dzieliła się swoim ogromnym doświadczeniem i zachęcała do odważniejszych działań w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Niezależne spojrzenie na sprawę, ujęte w kontekście głębokiego zakotwiczenia w branży, dyskusja zyskała dzięki udziałowi brytyjskiej dziennikarki Sudi Pigott i pochodzącej ze Słowenii Kaji Sajovic.
Zaproszenie na spotkanie przyjęli:
- Maciej Dobrzyniecki (Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce)
- Katarzyna Likus (Likus Hotele i Restauracje)
- Radosław Fronc z małżonką Moniką Fronc (Main Square Hospitality Group)
- Małgorzata Przygórska-Skowron i Karolina Bieda – Urban (Kraków Convention Bureau)
- Piotr Chłopecki (Grupa Fajny Kraków)
- Edyta Mętel – Tyc (Winnica Srebrna Góra)
- Adam Drozdowski (Wine Direct)
Przy stole zasiedli również przedstawiciele mediów i blogerzy:
- Karolina Milczanowska (Have a Bite Kraków)
- Małgorzata Minta (Minta Eats)
- Igor Grzeszczuk i Camilla Hultqvist (FOOD & FRIENDS)
- Sylwia Cisowska (Interia)
- Bartek Kieżun (Krakowski Makaroniarz)
Dyskusję podczas spotkania moderowali Łukasz Modelski (Polskie Radio) oraz Agnieszka Małkiewicz (FOR Solutions).
Zdjęcia: https://www.facebook.com/cojebunnypl/