Pełne doznanie kulinarne to forma sztuki, składająca się z trzech aktów – Good Food, Good Design i Good Experience. Przekonali się o tym uczestnicy wydarzenia DineART Dzień ze Sztuką wokół stołu, którego mecenasem jest Dajar HoReCa oraz marka Ambition.
DineART Sztuka wokół stołu to zapoczątkowany w zeszłym roku interdyscyplinarny projekt łączący świat kulinariów ze sztuką. Jego misją jest edukacja i rozwój rynku w zakresie stylizacji i sztuki wokół stołu oraz promocja osób, które tworzą te doznania. Tegoroczne wydarzenie DineART Dzień ze Sztuką wokół stołu odbyło się 22 maja podczas Łódź Design Festival. Jego hasło, podobnie jak całego festiwalu, brzmiało Good Life. Dzień pełen wydarzeń łączących sztukę i kulinaria podzielony był na dwie części – merytoryczną DineART Talks&Tastes oraz kolację Good life.
DineART to wielowymiarowy koncept swoistego mecenatu nad wyjątkowymi przedsięwzięciami kulinarnymi. Naszą misją jest edukacja i rozwój rynku gastronomicznego w zakresie stylizacji i sztuki. Pragniemy inspirować, zachwycać i uświadamiać co do tego, jak doświadczenia gastronomiczne można podnosić do rangi sztuki. I to nie tylko za sprawą wizjonerskich kreacji kulinarnych, ale także ogromnej roli tzw. sztuki stołu, czyli dyscypliny, w której się specjalizujemy – tak ideę projektu tłumaczył Piotr Adamczuk, menedżer Dajar HoReCa.
Pierwszy wykład podczas merytorycznej części wydarzenia DineART Talks&Tastes poprowadził Przemysław Pasikowski, współzałożyciel Gastro Staff oraz trener kadry managerskiej i personelu kelnerskiego Ashanti. W swoim wystąpieniu “Serwis też jest sztuką” skupił się na roli, jaką w doświadczeniu kulinarnym pełni dobry serwis.
Kolejna prezentacja pod tytułem “Projektowanie doświadczeń wokół stołu. Gastrofizyka” koncentrowała się na odbieraniu procesów kulinarnych wszystkimi zmysłami. Paweł Kałużny, CEO Guest Experience Think Tank, przytoczył m.in. przykłady na to, jak istotny w doznaniu kulinarnym jest zmysł wzroku, a co za tym idzie jak bardzo opakowanie, wygląd ceramiki i wreszcie sama forma podania dania decydują o naszym odczuwaniu smaku (potrawy).
W części merytorycznej odbył się także panel dyskusyjny “Good life z różnych perspektyw – dobra kuchnia, design, doświadczenie”, który poprowadził Łukasz Modelski, dziennikarz Polskiego Radia. Jego gośćmi byli Sebastian Michalewski, general manager Chłodna 15, Krzysztof Niebrzydowski, dyrektor marketingu Dajar oraz Michał Piernikowski, dyrektor Łódź Design Festival. Paneliści skupili się na haśle “Good life” oraz jego znaczeniu, nie tylko w kwestii samego jedzenia. Wizyta w restauracji, zwłaszcza tej typu fine dining, jest swoistym doświadczeniem, na który wpływ mają nie tylko serwowane dania, ale też atmosfera wykreowana w danym miejscu, piękna zastawa oraz bezbłędne zachowanie obsługi. Sebastian Michalewski zwrócił uwagę, że w pracy kelnera niezwykle istotna jest umiejętność obserwowania detali, np. zauważenia, że gość jest leworęczny i odpowiedniego ułożenia sztućców zanim on sam zdąży o to poprosić.
Ostatnim prelegentem był Robert Makłowicz, który zabrał gości w podróż sentymentalną do czasów swojego dzieciństwa i rodzinnego stołu, przy którym królowały trzy kobiety – mama, babcia oraz niania.
W trakcie rozmowy o kuchni i sztuce o podniebienie gości zadbali świetni szefowie kuchni – Beata Śniechowska i Łukasz Budzik, którzy przygotowali własną interpretację hasła good life w formie degustacji.
Podczas DineArt Talks&Tastes poznaliśmy laureata konkursu ON The Table, który odbywał się pod patronatem marki Ambition, a skierowany był do wybitnych polskich ceramików. Zaproszeni do udziału w nim artyści mieli zmierzyć się z tematem kubka i talerza. Zwycięzcą konkursu został projektant ceramiki i rzeźbiarz Bogdan Kosak, nagrodzony za projekt “Po obiedzie”. Praca artysty, która w jego odczuciu powinna być wstępem do dyskusji na temat szacunku wobec jedzenia, inspirowana była okruchami.
Wieczorną część wydarzenia stanowiła Kolacja Good life w trzech odsłonach – Good Taste z menu przygotowanym przez Arkadiusza Wilamowskiego, szefa kuchni Chłodna 15, Good Design ze scenografią Marty Szostek i Marty Małgorzaty Kondratowskiej z Supergirls Do Design oraz Good Experience z serwisem pod wodzą Sebastiana Michalewskiego i Przemysława Pasikowskiego. Za wybór win do kolacji z oferty Wino Makłowicz odpowiedzialny był sam Robert Makłowicz.
Menu zachwyciło. Jako amuse bouche zaserwowano sprowadzane z Prowansji szparagi w towarzystwie kawioru Antonius i sosu holenderskiego. Arkadiusz Wilamowski ideę połączenia świata kulinariów i sztuki przywoływał w przystawce – kolażu rybnym z domowymi piklami. Kompozycja na talerzu nie była jednak jedynym elementem komplementującym tą technikę artystyczną. Marta Szostek i Marta Małgorzata Kondratowska w swoich aranżacjach scenograficznych z użyciem porcelany dostępnej w ofercie Dajar HoReCa nawiązywały do kolaży Marii Jaremy.
Zdecydowanym faworytem gości była niezwykle bogata w smaku zupa Bouillabaisse z homarem błękitnym. Inspiracją dla niej było danie, którego Arkadiusz Wilamowski uczył się przygotowywać pod okiem legendy świata kulinarnego – Géralda Passédema.
Prowadzącym wydarzenie, podobnie jak popołudniowy panel dyskusyjny, był dziennikarz Łukasz Modelski, który na przewodnik po kulinarnym świecie wybrał “Fizjologię smaku” Anthelme’a Brillata-Savarina.
Poza możliwością obcowania ze sztuką kulinarną najwyższej próby, goście sami na chwilę zmienili się w artystów. Do dyspozycji mieli kolorowe filtry do zdjęć. Oryginalne fotografie można było nie tylko umieszczać w mediach społecznościowych, ale także wysyłać na specjalnie stworzony na tę okazję adres e-mail. Pod koniec wieczoru z przesłanych zdjęć powstał kolaż ilustrujący przebieg kolacji.
Jedząc deser goście wzięli udział w eksperymencie przeprowadzonym przez Pawła Kałużnego. Poprosił on o zjedzenie dania w dwóch turach. W pierwszej części goście jedli przy akompaniamencie muzyki i czerwonym świetle. Następnie zmianie uległa melodia oraz oświetlenie, które stało się niebieskie. Wpłynęło to na smak czekolady, co pozwoliło przekonać się do tez Pawła Kałużnego z jego popołudniowego wykładu na temat gastrofizyki jedzenia.
Wydarzenie DineART Dzień ze Sztuką wokół stołu pokazało, że doświadczenia kulinarne mogą urosnąć do rangi przeżycia artystycznego, na którego kompletność składa się nie tylko umiejętny dobór wyjątkowych dań i trunków, ale także bezbłędne komponowanie z elementami sztuki stołu.