Ruszając w 2024 rok mamy dla Was kilka ciekawych rozmów, które Agnieszka Małkiewicz przeprowadziła z TOP Restauratorami Forbes&For w 2023 roku.
Poniżej podsumowanie i linki. To najlepsze podsumowanie tego co w branży ważne.
___________________________________________________________________________________________________________________________
Justyna Kosmala (sieć piekarni Charlotte, Lupo. Pasta Fresca, bar Wozownia)
Czasem myśli sobie, że jest „największym frajerem ever”, ale na dłuższą metę, to ona jest górą. Z sukcesami rozwija kawiarnie i restauracje już od 12 lat
To jest odważna rozmowa o braku uczciwości, przekrętach, przemianach oraz o wchodzeniu w nowy, etyczny biznesowo rozdział branży gastronomicznej w Polsce, której nie pomogły peerelowskie klimaty w stylu „Zaklętych Rewirów” czy „Misia”. Nowe pokolenie restauratorów rozprawia się z tymi zaległościami i mitami, ale czy skutecznie? Rozmawiamy z Justyną Kosmalą, współwłaścicielką modnej sieci kawiarni-piekarni Charlotte. Chleb i wino oraz nowo otwartych, a już bardzo popularnych restauracji Lupo. Pasta Fresca oraz baru Wozownia w Warszawie, Restauratorką z listy TOP 50 FORBES&FOR.
Czytaj dalej na FORBES.pl (link do artykułu)
___________________________________________________________________________________________________________________________
Michael Motz (Stacja Food Hall w Gdańsku, Food Town w Fabryce Norblina, Let’s Nibble)
„Ten biznes to test dla przedsiębiorców”. Po klapie pierwszego pomysłu dokładnie wiedział, czego chce
Jam session, POP-upy, stand-upy, wieczorki taneczne i wiele innych animacji to nowy sposób spędzania czasu w tzw. food hallach. Wchodzisz w jedną przestrzeń, gdzie możesz spędzić cały dzień: jeść dania z całego świata, bawić się, pić najmodniejsze drinki. Jak udźwignąć takie wyzwanie? Opowiada Michael Motz, współtwórca i właściciel Food Town w Fabryce Norblina w Warszawie.
Czytaj dalej na FORBES.pl (link do artykułu)
___________________________________________________________________________________________________________________________
Marcin Wachowicz (Banjaluka, AïOLI, MOMU, Le Cabaret)
Warszawski restaurator: „Kiedyś miałem 50 osób na jedno stanowisko. A dzisiaj 50 stanowisk, a jedną osobę”
Marcin Wachowicz nieprzerwanie od 25 lat tworzy projekty gastronomiczne, zaskakujące innowacyjnością i nietypowymi rozwiązaniami. Zaczynał od Banjaluki, która wniosła wakacyjny klimat w miejską warszawską tkankę i działa już od 21 lat adaptując się sprytnie do rynku. Jego największym sukcesem jest bez wątpienia marka AïOLI – koncept działa w kilku miastach.
Czytaj dalej na FORBES.pl (link do artykułu)
___________________________________________________________________________________________________________________________
Dawid Bojarojć, Piotr Staszczyński, Ala Staszczyńska i Jan Kulisiewicz (sieć Pasibus)
„To był przepis na chaos i totalną klapę”. Jak grupka „ziomali” z jednego food trucka stworzyła sieć restauracji
„Od początku mieliśmy założenie, że chcemy stworzyć silną, prężnie działającą sieć. Tak naprawdę to nie jest dla nas jeszcze ten czas, żebyśmy mogli usiąść na tarasie i powiedzieć: »Kurde, aleśmy odjeb*li«”. Założyciele Pasibusa szczerze o swoim biznesie i ostrej konkurencji z McDonald’sem i KFC.
Czytaj dalej na FORBES.pl (link do artykułu)
___________________________________________________________________________________________________________________________
Łukasz Burda (White Marlin, Wozownia, Maniera)
Cudowne dziecko polskiej gastronomii: Dzisiaj nie musisz polecieć do Saint-Tropez, żeby poczuć się »top«, wystarczy przylecieć do Gdańska, Warszawy
Przepis na udaną polską restaurację serwuje Łukasz Burda, jeden z najmłodszych restauratorów na liście TOP Restauratorów FORBES&FOR. Od 2019 r. współwłaściciel White Marlin – restauracji „hotelu chińskim” w Sopocie, gdzie od początku działalności podwoił obroty. W tym roku otworzył trzy nowe restauracje: Wozownię Sopocką w Sopocie oraz White Marlin i Manierę w Gdańsku. W planach ma kolejne realizacje konceptu White Marlin zarówno w Polsce, jak i za granicą. Marzy, aby White Marlin za jakiś czas była wymieniana w jednym szeregu z tak uznanymi firmami jak Zuma, Nusr-et, Coya, Bagatelle czy Nikki Beach.
Czytaj dalej na FORBES.pl (link do artykułu)
___________________________________________________________________________________________________________________________
Tomasz Czechowski i Beata Śniechowska (Młoda Polska bistro & pianino, Baba)
Ona zrobiła doktorat na politechnice, on zaczynał jako barman. Dziś prowadzą jedną z najlepszych restauracji w Polsce
Tomek Czechowski zaczynał jako barman, później został producentem kraftowych piw, dzisiaj współpracuje m.in. z Januszem Palikotem i Kubą Wojewódzkim. Beata Śniechowska po wygranej w programie MasterChef przeorganizowała swoje życie zawodowe. Dziś razem prowadzą Młoda Polska bistro & pianino we Wrocławiu. W czerwcu tego roku zostali okrzyknięci Top Restauratorami Nowej Generacji platformy MADE FOR RESTAURANT.