Stacja Food Hall w Gdańsku. Dajemy szansę talentom - FOR Talks

Stacja Food Hall w Gdańsku. Dajemy szansę talentom

Polska gastronomia na przestrzeni lat fascynowała, zachwycała i nie raz zaskakiwała. Jej dynamiczny rozwój intrygował zagranicznych inwestorów, którzy zaczęli dostrzegać w niej możliwości biznesowego rozwoju. Tak kulinarną przygodę rozpoczął John Gabrovic – twórca kultowych projektów, takich jak kluby nocne Ground Zero w Warszawie, a także najnowszego konceptu – Stacji Food Hall w Gdańsku. Wspierając startupy gastronomiczne, daje szansę na sukces tym, którym brak środków finansowych lub biznesowego doświadczenia. Więcej o potencjale hal restauracyjnych na przykładzie Stacji Food Hall w Gdańsku, twórca konceptu John Gabrovic opowie na konferencji MADE FOR Restaurant 21 października w Gdyni.

 

Jak się zaczęła Pana przygoda z Polską?

W 1989 roku mieszkałem przez pewien czas we Frankfurcie i obserwowałem zmiany w Europie. Szokujący i fascynujący był dla mnie ten podział na jej część wschodnią i zachodnią. To było tak, jakbym oglądał obraz z kolorowego i czarno-białego telewizora. Wróciłem do Stanów Zjednoczonych, by skończyć studia MBA. W Ameryce trwał kryzys i nie było nic ciekawego do robienia. Po zakończeniu edukacji dostałem propozycję, by wspierać europejskich biznesmenów, którzy próbowali rozkręcać interesy w nowej rzeczywistości. I w 1992 roku wylądowałem w Krakowie. (…)

I postanowił Pan skupić się na rozwoju branży gastronomicznej?

Tak – byłem młody i szalony, bo razem z partnerami biznesowymi założyłem w latach 90. klub Ground Zero, a potem restaurację Blue Cactus na Mokotowie w Warszawie.

To był chyba dla Pana dziki świat pod względem biznesowym. Interesy w Polsce dopiero zaczynały kwitnąć…

To był zupełnie inny świat, a wiele osób, z którymi wtedy zaczynałem to teraz duzi gracze biznesu. Mieliśmy pasję, energię i ciągle działo się coś nowego. Każdego roku myślałem, że będę wracać do Stanów, ale nie mogłem, bo ciągle pojawiało się coś wyjątkowego. Polska to wciąż kraj, który dynamicznie się rozwija.

Źródło zdjęcia: Stacja Food Hall

Lubi Pan wyzwania, bo teraz zajął się Pan Stacją Food Hall w Gdańsku. To model biznesowy zakładający wspieranie startupów gastronomicznych.

Mam 25-letnie doświadczenie w gastronomii – budowałem m.in. całą strategię leasingu związaną z wynajmowaniem przestrzeni gastronomicznych w Elektrowni Powiśle w Warszawie. Prowadziłem rozmowy z restauratorami i widziałem, jaki jest boom dla tej branży. Przypomnijmy, że Polska była jednym z najbiedniejszych krajów w Europie, gdy padł komunizm. Przez te 35 lat Polacy inwestowali w samochody, domy… Teraz zarabiają coraz więcej pieniędzy i wydają je na nowe doświadczenia kulinarne. Food Halle są modne na całym świecie. To przyszło z trendem na Community Dining i popyt na unikalne jedzenie serwowane przez utalentowanych kucharzy.

 

Chcesz wiedzieć więcej o FOOD HALLACH?
Dołącz do konferencji MADE FOR Restaurant – 21.10, Gdynia

 

To jedynie fragment rozmowy z Johnem Gabrovicem ze Stacji Food Hall w Gdańsku.
Całość wywiadu ukaże się już w październiku w najnowszym wydaniu magazynu Restauracja.
Rozmowę przeprowadziła Katarzyna Kamińska.

Serdecznie zachęcamy do lektury!

***

John Gabrovic wystąpi w roli eksperta na konferencji MADE FOR Restaurant, która odbędzie się 21 października 2019 r w Gdyni. Poprowadzi panel dyskusyjny poświęcony halom restauracyjnym.  POZNAJ SZCZEGÓŁY

***

John Gabrovic
Pionier polskiej sceny gastronomicznej, aktywnie działający w branży od lat 90. Jako partner w Atomic Entertainment Group, jest odpowiedzialny za kultowe projekty, takie jak kluby nocne Ground Zero w Warszawie i Sopocie, restauracje Blue Cactus i Boathouse w Warszawie, Cafe Sukiennice w Krakowie oraz kompleksy Atomic Świat Rozrywki w Krakowie, Wrocławiu i Warszawie. Założył również i sprzedał sieć restauracji ‘Harmoni Market’ o profilu śródziemnomorskim w Orlando na Florydzie. Ostatnio John zakończył komercjalizację Food Hallu i restauracji w niedawno otwartym projekcie Elektrownia na warszawskim Powiślu. Poprzez sieć nowych food halli John koncentruje się teraz na stworzeniu „ekosystemu” rozpoczynającego działalność w restauracji z dostępem do kapitału i doświadczeniem wspierającym młodych przedsiębiorców w Polsce. Pierwszym projektem jest posiadająca 21 restauracji Stacja Food Hall w Gdańsku, a następnie projekt Food Hall o powierzchni 3 tys. m2 w Norblinie, który zostanie otwarty w 2021 r. John świadczy również usługi doradcze dla deweloperów nieruchomości, którzy chcą stworzyć ekscytujące przestrzenie do spożywania posiłków, picia i tańca.

Zapisz mnie do newslettera FOR (możesz się wypisać w dowolnym momencie). Zaznaczenie oznacza akceptację regulaminu,