26 października 2021 roku na scenie konferencji MADE FOR Restaurant w Krakowie stanęło 10 TOP Restauratorów – Kreatorów, najbardziej twórczych, cenionych i walecznych. To przedsiębiorcy z dużym doświadczeniem biznesowym, w większości nie tylko w gastronomii. Z nich zostali wybrani zwycięzca, który otrzymał stypendium biznesowe oraz laureaci nagród specjalnych.
16 listopada, po burzliwych naradach JURY konkursowego oraz po przeliczeniu głosów Uczestników konferencji MADE FOR Restaurant – Creators, organizatorzy konkursu o stypendium biznesowe, podali wyniki i nazwiska zwycięzców. Pierwszym Kreatorem 2021 Roku został TOP Restaurator – Mariusz Zawadzki z restauracji Mondo, Vinegre, TAPAS i Officyna w Trójmieście. To on otrzymał najwięcej głosów od publiczności i pochwał od JURY. To do niego trafi już wkrótce stypendium finansowe MADE FOR Restaurant, czyli 5000 zł w gotówce, 2000 zł w bonach zakupowych do sklepów Selgros Cash&Carry, roczny abonament na system do rezerwacji stolików – MojStolik.pl, wraz z nowym tabletem Lenovo oraz wsparciem marketingowym. Ponadto zwycięzca otrzymała miejsce na studiach podyplomowych HORECA Menedżer na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie. Nagrody specjalne otrzymali restauratorzy z kolejnych polskich miast: Paweł Zyner z restauracji Anatewka w Łodzi – wygrał wyprawę kulinarną do Krakowa dla dwóch osób od Miasta Krakowa – Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019, zaś Daniel Pawełek z Ferment Group (restauracje Koneser Grill, Kieliszki na Próżnej, Rozbrat 20, Le Braci i Butchery & Wine w Warszawie) oraz Ewa Voelkel-Krokowicz z restauracji Concordia Taste w Poznaniu – wygrali spektakl teatralny, nocne zwiedzanie Teatru im. Juliusza Słowackiego w Krakowie oraz kolację w restauracji od Miasta Krakowa dla dwóch osób.
Organizatorzy konferencji chcieli nagrodzić ludzi kreatywnych, myślących o swoich biznesach niestandardowo, ale przede wszystkim odnoszących sukces finansowy i organizacyjny. „Dla nas restauracja to nie tylko jedzenie, ale też miejsce z duszą, serwujące doświadczenie w określonym wnętrzu przez określonych ludzi, w sposób jednoznacznie zdefiniowany przez tożsamość, osobowość i wrażliwość Restauratora – Kreatora. To twórca miejsca spotkań, do którego przyciąga swoich gości, najczęściej ambasadorów konceptu.” – podkreśla Agnieszka Małkiewicz, zarządzająca projektem z ramienia firmy FOR Solutions.
Wśród TOP 10 Restauratorów, wybranych w intensywnych dyskusjach pomiędzy członkami JURY a organizatorami konferencji, na scenie MADE FOR Restaurant o swoich doświadczeniach opowiedzieli:
- Ewa Malika Szyc-Juchnowicz z restauracji Malika i Machina Eats&Beats w Trójmieście;
- Daniel Pawełek – Ferment Group, m.in. restauracje Le Braci, Koneser Grill, Kieliszki na Próżnej i Rozbrat 20 w Warszawie;
- Marek Stachowicz z restauracji Scoria w Bydgoszczy;
- Mariusz Zawadzki z restauracji Mondo, Vinegre, TAPAS, Officyna w Trójmieście;
- Paweł Zyner, min. z restauracji Anatewka w Łodzi;
- Sebastian Bigaj z restauracji Folga w Krakowie;
- Tadeusz Müller – twórca konceptów gastronomicznych, m.in. ORZO people-music-nature;
- Mikołaj i Magda Bator z restauracji Zakwasownia organic food & cafe w Warszawie
- Ewa Voelkel-Krokowicz z Concordia Taste w Poznaniu.
Restauratorzy przedstawili osobiste opowieści, dotyczące wyzwań i kreatywnych działań w ich biznesach na przestrzeni ostatnich miesięcy i lat. Wśród nich jest TOP Kreator 2021, który otrzymał stypendium biznesowe MADE FOR Restaurant – Creators.
W jury przyznającym nagrodę, znaleźli się m.in.: dziennikarz i krytyk kulinarny Maciej Nowak, dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta, Igor Grzeszczuk z FOOD&FIRNDS, Daria Pawlewska z magazynu KUKBUK, Krzysztof Głuchowski, dyrektor Teatru im. Juliusza Słowackiego w Krakowie, Edyta Brykała z Level +, Ewa Rzeszowska z EIT Food, Marta Glinka z Restaurantica.pl i Warsaw Foodie, Bartosz Wilczyński – Promotor Kulinarny i Radio Kulinarne, Jolanta Jurkowlaniec z Dinette – zwycieżczyni poprzedniej edycji konkursu o stypendium biznesowe MADE FOR Restaurant – FIGHTER 2021, TOP Restauratorzy: Malka Kafka z Tel Aviv Urban Food i Umamitu, Katarzyna Młynarczyk z Handelka i Rebread oraz Maciej Raczyński z restauracji Serwus; dziennikarz i pisarz Łukasz Modelski, Monika Pieczonka z CitiBanku, Marcin Dera z Transgourmet, Selgros Cash&Carry, Mariusz Piórkowski z MojStolik.pl, Maciej Wroński z Rational, Hanna Wencka z Aviko HoReCa Polska, Emilia Pożarowszczyk z SM Smolek i Skarbów Serowara, Adam Drozdowski z Partner Center Horeca, Katarzyna Noga z ZT Kruszwica oraz Michał Graca z firmy Winterhalter i Adrian Łukaszewicz z Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie, a także Agnieszka Małkiewicz – FOR Solutions.
Fundatorzy nagród to FOR Solutions – organizator konkursu; Miasto Kraków – Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019 i Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie; Rational, Citi Handlowy, MojStolik.pl, Transgourmet i Selgros Cash&Carry – Partnerzy Strategiczni konferencji MADE FOR Restaurant – Creators; Aviko HoReCa Polska, Gourmet Foods (Dilmah, Fabbri, Saquella Caffè), SM Spomlek i Skarby Serowara, Unilever, Winterhalter, ZT Kruszwica i Partner Center Horeca – Partnerzy Biznesowi oraz Akademia Leona Koźmińskiego w Warszawie – Partner Merytoryczny konferencji.
Partnerzy wydarzenia:
- Partnerami Merytorycznymi są: Akademia Leona Koźmińskiego, Instytut Kulinarny Transgourmet, JRE – Jeunes Restaurateurs, EIT Food.
- Parterami Strategicznymi są: Rational, Transgourmet i Selgros Cash&Carry, MojStolik.pl, Citi Handlowy.
- Partnerami są: Miasto Kraków – Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019, Aviko HoReCa Polska, Dilmah, FABBRI, SM Spomlek, Unilever Food Solutions, Winterhalter, ZT Kruszwica, Partner Center Horeca, Saquella Caffe i HORECA Service.
***
MIASTO PARTNERSKIE – Kraków – Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019 – miasto słynące z wyjątkowych konceptów restauracyjnych, w którym nowoczesna gastronomia wysokiej jakości jest jednym z najsilniejszych elementów promocji zagranicznej.
– Po raz kolejny konferencję wspiera miasto Kraków. Krakowską branżę gastronomiczną zapraszamy do wspólnego budowania silnej oferty produktowej, która pozwoli na wykorzystanie atutów Krakowa, w tym w wymiarze międzynarodowym oraz realizacji rozwiązań „szytych na miarę”, wzmacniających ofertę turystyczną Miasta – mówi Elżbieta Kantor, Dyrektor Wydziału ds. Turystyki Urzędu Miasta Krakowa.
***
Organizatorem wydarzenia jest FOR Solutions: https://forsolutions.pl/
FOR Solutions to agencja komunikacji i kreowania wydarzeń dla branży Food & HORECA. W swojej codziennej pracy agencja FOR buduje strategie marketingowe, zajmuje się działaniami PR, obmyśla niestandardowe wydarzenia, inicjuje spotkania i buduje relacje. W tym celu stworzono MADE FOR Restaurant, cykl biznesowych spotkań, które będą rozwijane z jeszcze większą determinacją.
***
Kontakt dla mediów:
Agnieszka Małkiewicz, am@forsolutions.pl
Karolina Kawka-Koper, kkawka@forsolutions.pl