Manifest Great Taste, Zero Waste. Odkryj less waste w gastronomii - zyskaj więcej, marnując mniej! - FOR Talks

Manifest Great Taste, Zero Waste. Odkryj less waste w gastronomii – zyskaj więcej, marnując mniej!

Gotowanie ze smakiem przy jednoczesnym mądrym wykorzystywaniu zasobów – to motto Manifestu „Great Taste Zero Waste” dla branży HoReCa. Aby dowiedzieć się jak nie marnować w praktyce, odkryć nowe sposoby na oszczędności i jak zbudować odpowiedzialny biznes warto dołączyć do bezpłatnego wydarzenia online – premiery Manifestu, praktycznego przewodnika skupiającego się na promowaniu  dobrych praktyk w gastronomii.

Już w czwartek 20 kwietnia 2023 r o godzinie 13:00 odbędzie się oficjalna premiera „Great taste Zero Waste Manifesto” współtworzonego przez międzynarodowe grono ekspertów zero-waste, w dialogu z szefami kuchni i przedstawicielami branży, czerpiąc z ich praktycznego doświadczenia. Projekt jest wspólną inicjatywą EIT Food i Danish Cultural Institute, ze wsparciem Nordic Council of Ministers.

Wydarzenie będzie transmitowane online z Rygi na Łotwie, a wezmą w nim udział eksperci i praktycy z regionu Morza Bałtyckiego działający w obszarze gastronomii, branży spożywczej i obszarze ograniczania marnotrawienia żywności. Aby dołączyć do wydarzenia wystarczy się zarejestrować.

Dbanie o redukcję marnotrawienia żywności przestaje być kojarzone jako ekstrawagancja i dodatkowe obciążenie w codziennym funkcjonowaniu restauracji. Wręcz przeciwnie, od inteligentnego projektowania menu, po odpowiedzialne zaopatrzenie i skuteczną komunikację, każdy aspekt kuchni gra rolę w tworzeniu niezapomnianego doświadczenia dla gości i kształtowaniu odpowiedzialnego biznesu.

Właśnie te zasady są podstawą „Great Taste Zero Waste Manifesto”. Zawarte w nim wskazówki dopasowane do różnych typów działalności gospodarczej pomogą zoptymalizować pracę w szeroko pojętej gastronomii – od cateringów i restauracje aż po hotele. Przewodnik wskazuje również na znaczenie efektywnej komunikacji z zespołem i klientami, aby podkreślić wartość dbania o zasoby i redukcję marnotractwa żywności. Dzięki tym praktycznym wytycznym, restauracje, cateringi czy hotele mogą wprowadzić korzystne zmiany, odkryć nowe oszczędności i tworzyć bardziej zrównoważone i zyskowne biznesy w sektorze HoReCa.

Na uczestników w programie wydarzenia czekają: panel dyskusyjny z ekspertami i lokalnymi przedstawicielami branży z regionu Morza Bałtyckiego, prezentacje innowacyjnych startupów pomagających w niemarnowaniu: Orbisk oraz EcoBean, interaktywne ankiety, prezentacje z gotowymi do użycia wskazówkami i praktycznymi wytycznymi – wszystko w tematyce obierania kierunku na lepsze wykorzystanie zasobów, budowania trwałych, wartościowych a także zyskownych biznesów w sektorze HoReCa.

Udział w wydarzeniu online jest bezpłatny. Wydarzenie będzie prowadzone w języku angielskim. Szczegółowy program i rejestracja dostępna TUTAJ

Great Taste – Zero Waste to projekt realizowany dzięki wsparciu EIT Food – największej na świecie i najbardziej dynamicznej społeczności zajmującej się innowacjami w branży spożywczej. Przyspieszamy innowacje, aby zbudować przyszłościowy system żywnościowy, produkujący zdrową i zrównoważoną żywność dla wszystkich.

Więcej informacji o projekcie znajdziesz TUTAJ

***

O EIT Food

 

EIT Food to największa na świecie i najbardziej dynamiczna społeczność zajmująca się innowacjami w branży spożywczej. Przyspieszamy innowacje, aby zbudować przyszłościowy system żywnościowy, produkujący zdrową i zrównoważoną żywność dla wszystkich.

Wspierani przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ Unii Europejskiej, inwestujemy w projekty, organizacje i osoby, które podzielają nasze cele dotyczące zdrowego i zrównoważonego systemu żywnościowego. Odblokowujemy potencjał innowacyjny w przedsiębiorstwach i na uniwersytetach oraz tworzymy i skalujemy startupy rolno-spożywcze, aby wprowadzać na rynek nowe technologie i produkty. Wyposażamy przedsiębiorców i specjalistów w umiejętności potrzebne do przekształcenia systemu żywnościowego i umieszczamy konsumentów w centrum naszej pracy, pomagając budować zaufanie poprzez ponowne połączenie ich z pochodzeniem żywności.

Jesteśmy jedną z dziewięciu innowacyjnych społeczności, utworzonych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE, który powstał w 2008 r. w celu pobudzania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.

Dowiedz się więcej na:http://www.eitfood.eulub obserwuj nas w mediach społecznościowych:Twitter,Facebook,LinkedIn,YouTubeiInstagram.  

 

Zapisz mnie do newslettera FOR (możesz się wypisać w dowolnym momencie). Zaznaczenie oznacza akceptację regulaminu,