Kiedy około 9 lat temu zaczynaliśmy organizować szkolenia/warsztaty dla branży HORECA najlepszym miejscem, do takich inicjatyw wydawało się Euro-Gastro. To była mocna impreza, ale z ciekawością obserwuję dzisiaj rynek, bo budzi się do życia nowa formuła, która szuka swojego miejsca w przestrzeni wydarzeń dla gastro. Agnieszka Małkiewicz z FOR Solutions wypytała jedną z „prowodyrek” tego zamieszania, Sabinę Budzyń: co tu się dzieje?
AM: Czy format targów nie przebrzmiał w branży gastro? Czym Smakki różnią się od tradycyjnych targów?
SB: Jeżeli podejdziemy do tematu jak do swego rodzaju „wystawy’, to owszem, sądzę, że „to już było”. Mamy na to zupełnie nowy pomysł, myślę, że znacznie ambitniejszy. SMAKKi oferują branży nie tylko klasyczną możliwość prezentowania nowości produktowo-sprzętowych, ale również opcję szerokiego spojrzenia na biznes i pokazania najciekawszych inicjatyw z różnych obszarów, usług i produktów. To trzy dni doświadczeń opakowanych w emocje: konkursy, life cooking i degustacje oraz wiedzę zbudowaną wokół aktualnych tematów nurtujących rynek. GASTROTARGI SMAKKi to również przestrzeń dla rozwijających się restauracji, kawiarni, palarni kawy oraz młodych ludzi, którzy rozpoczynają swoją przygodę z gastronomią. Robimy to wydarzenie z mocnymi partnerami, którzy rozumieją czym jest „experience marketing”.
AM: A konkretnie, co interaktywnego planujecie?
SB: Trzy dni gotowania w Zielonej Ekokuchni m.in. gotowanie roślinne z Kasią Gubałą, Hempeat i Mihiderką oraz gotowanie studentów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere pod okiem szefów kuchni Tomasza Łagowskiego i Adama Chrząstowskiego. Przed nami też zawody dla burgerowni, które organizuje Kraft Heinz, Mistrzostwa Polski palarni kawy Cup Of Poland w 2 kategoriach – Professional i Customer Choice, Olimpiada Kawy dla młodych baristów oraz zawody ToNic Espresso organizowane przez On Lemon. Tak jak wspomniałam ważny punkt to część edukacyjna – SMAKKi MERYTORYCZNIE, gdzie w programie m.in. „Gastrobiznes w praktyce” dzień prowadzony przez Pawła Grubę, „Edukujemy” dzień prowadzony przez Anię Dębską, oraz debata „Catering dietetyczny – wiedza od A do Z”, a tu eksperci, z takich firm jak SUPERMENU, Nice To Fit You oraz Maczfit.
AM: Dlaczego Ty osoba z innej branży zainteresowałaś się tematem?
SN: Moją główną motywacją jest chęć rozwoju osobistego i biznesowego. W tym kontekście propozycja zainwestowania w SMAKKi GASTROTARGI była dla mnie odpowiedzią na moje potrzeby. Czuję, że znowu mam 30 lat (haha). To jest różnica między branżą budowlaną, w której działałam przed SMAKKami – trochę taką poważną i stateczną. W gastro czuje się ducha świeżości, zabawy, przy jednoczesnym dbaniu o relacje biznesowe. I takie są SMAKKi – profesjonalne, ale otwarte na odrobinę szaleństwa. Dla mnie to też była okazja do zainwestowania w firmę, która dzięki doświadczeniu osób ją tworzących ma szansę szybko osiągnąć sukces rynkowy. Mówię tu o pracujących w branży od lat Annie Wielgos oraz Grzegorzu Sendor
AM: Podaj 3 powody dla jakich warto poświęcić czas i do Was dotrzeć już 23, 24 i 25 marca do EXPOXXI w Warszawie?
SP: Spotkasz ponad 100 czołowych producentów sprzętu, wyposażenia, produktów i rozwiązań dla HoReCa. To będzie oferta dla właścicieli lokali gastronomicznych, hoteli oraz firm cateringowych.
Weźmiesz udział w SMAKKi MERYTORYCZNIE, czyli przed Tobą wspomniany już bogaty program konferencji i pokazów kulinarnych, które nie tylko będą show, ale wniosą mocny kawałek wiedzy.
Zbudujesz wiedzę podczas festiwalu kawowych SMAKKów, który gwarantuje trzy dni obcowania z kawą, poznawania najlepszych gatunków, dostęp do producentów i dystrybutorów sprzętu dla kawiarni.
Podsumowując, czym różnią się SMAKKi od tradycyjnych targów? Są dobrze przygotowaną strefą wystawienniczą; są przestrzenią merytorycznego programu szkoleniowo-konferencyjnego; są wreszcie wydarzeniem pełnym energii, pozytywnych emocji i wyrafinowanego SMAKKu, bo taka właśnie powinna być gastronomia, aby działała z sukcesem.
AM: Do zobaczenia
Więcej o targach dowiesz się TUTAJ
Rejestracja TUTAJ